SIFILISUL

SIFILISUL

 

Aceasta BTS este cauzata de o bacterie cu forma spiralata (spirochet) numita treponema. Este transmisa pe cale sexuala, dar uneori poate fi dobândita si prin transfuzie de sânge sau contact al pielii. Este transmisa prin contact sexual din cauza ranilor deschise, numite sancre, care se gasesc pe organele genitale, în gura si pe pielea din zona genitala, unde bacteria a penetrat pielea. Apar ca niste cosuri nedureroase, tari si rosiatice.

Sifilisul are trei stadii, iar primele doua se dezvolta foarte rapid.

-În primul stadiu, o rana deschisa apare în zona infectata, de obicei, cervix, vagin, rect sau alta zona genitala, iar apoi se raspândeste. Primul stadiu are loc la trei saptamâni dupa contactul sexual cu o persoana infectata si simptomele (aparitia ranilor) pot aparea de la 9 la 90 de zile dupa aceea. Ranile vor disparea dupa 2-6 saptamâni, chiar si fara tratament si numai un procent mic de femei le observa, deoarece, deseori, sunt ascunse adânc în vagin.

-Al doilea stadiu are loc oricând de la 1 saptamâna pâna la 6 luni dupa vindecarea sancrelor. Simptomele includ o eruptie, febra, dureri de gât, dureri de cap, pierderea apetitului, greata, inflamari ale ochior si caderea parului, caracteristice fiind si eruptiile pe palme si talpi. Acest stadiu poate dura de la 3 la 6luni sau chiar mai multi ani.
Al treilea stadiu poate aparea dupa 10-20 de ani si poate degenera în boli de inima, leziuni cerebrale, leziuni ale coloanei si orbire.

PitiClic