cistoscopia

Cistoscopia

Examinare endoscopica a vezicii urinare cu ajutorul cistoscopului. Se poate afla motivul incontinentei urinare (eliminare involuntara a urinei), hematuriei (urinare cu sange), disuriei (urinare dureroasa), retentiei de urina, infectiilor repetate care nu raspund la tratament si al multor alte probleme.

images

Cistoscopia reprezinta o explorare endoscopica a vezicii urinare efectuata in scop diagnostic. Ea poate descoperi o multitudine de afectiuni vezicale, cele mai frecvente fiind prezenta tumorilor si a polipilor vezicali, prezenta pietrelor vezicale sau semnelor inflamatorii din infectiile urinare mai agresive. Totodata, ea se adreseaza stabilirii sediului sangerarii aparatului urinar, adica a hematuriei, acesta putand fi uretra, vezica, sau ureterul impreuna cu rinichiul, de cele mai multe ori lamurind si cauza care a provocat aceasta sangerare.

Aceasta investigatie consta in introducerea prin uretra lubrefiata anterior cu un gel anestezic a unui aparat numit cistoscop pana la nivelul vezicii urinare. Se efectueza de regula cu anestezie locala intrauretrala si mai rar cu anestezie generala intravenoasa. Aparatul contine o camera video, un sistem de iluminare si unul de spalare, ce permite introducerea unui lichid in calea urinara pentru a-i destinde peretii si a explora in totalitate atat uretra, prostata cat si interiorul vezicii urinare impreuna cu peretii acesteia. Tot in cadrul acestei explorari endoscopice, se poate folosi o pensa extractoare speciala pentru a inlatura eventualii corpi straini intravezicali de mici dimensiuni cat si stenturi ureterale. Durata maxima a interventiei este de 10 de minute si nu necesita de regula spitalizare (cu exceptia cazurilor unde este necesara anestezia intravenoasa ce implica spitalizare de zi).

PitiClic